Cursuri de formare continua a mediatorilor



“Intervizare in mediere”

FDC lanseaza in 2015 programul de formare continua “Intervizare in mediere”.

Ce este Intervizarea?

 presupune sprijin reciproc si consultare;
 identificarea unei abordari de succes, ajutati de feed-back primit din partea colegilor si din partea formatorilor;
 posibilitatea de a invata de la alti colegi mediatori cum anumite situatii pot fi gestionate intr-un mod mai eficient;
 testarea teoriei prin practica si completarea cunostintelor la nivel teoretic.

In ce consta acest Program?

Programul este structurat sub forma unor cursuri scurte, a cate 4 ore fiecare si este autorizat prin Hotararea F/ nr. 03/ 22.01.2015 a Consiliului de mediere prin care se acorda 4 (patru) puncte profesionale/ curs.

NOTA: Cursurile pot fi parcurse in ordine aleatoare sau pe module!

In cele patru ore de curs veti avea oportunitatea:

- sa prezentati o experienta personala in care ati aplicat cunostinte dobindite in cursul de formare in mediere;
- sa oferiti si sa primiti feed-back din partea colegilor cu o pregatire similara;
- sa clarificati si sa aprofundati unele notiuni teoretice (prelegere formator pe o tema anuntata);
- sa aflati despre experiente in domenii diferite de practica;
- sa identificati noi posibilitati de colaborare cu alti colegi mediatori;
- sa va dezvoltati propriile competente profesionale si capacitatea de gestionare a procesului de mediere.

Cui se adreseaza acest Program?

Programul de formare continua “Intervizare in mediere” se adreseaza atat mediatorilor autorizati, cat si absolventilor de cursuri de formare initiala care nu s-au autorizat ca mediatori, dar aplica deja sau doresc sa aplice in activitatea lor curenta, cunostintele dobandite si abilitatile dezvoltate in cadrul cursului de formare in mediere.
 
Cum pot participa?

Inscrierea la unul din cursuri sau la mai multe cursuri cu tematici diferite se face solicitand Formularul de inscriere la adresa de e-mail contact@fdc.org.ro.

Taxa de participare este de 100 RON/ curs.

DISCOUNT:

 Se acorda un discount de 20 RON pentru persoanele care au absolvit cursuri de formare initiala sustinute de FDC si pentru membrii Asociatiei profesionale “Colegiul mediatorilor”.
sau
 Se acorda un discount de 50 RON persoanelor care sustin o prezentare in cadrul unui curs, respectand cumulativ urmatorele conditii:
o Trimit cu minim 5 zile inainte de desfasurarea cursului la contact@fdc.org.ro o prezentare Power Point de minim 2 pana la maxim 5 slide-uri.
o Prezinta o experienta personala, reala, referitoare la o mediere sau demersuri in vederea unei medieri sau demersuri in organizarea/ lansarea practicii ca mediator sau aplicarea unor abilitati dobandite in cursul de formare in mediere.
o Sustin personal si direct prezentarea trimisa.
o Accepta selectia facuta de formatori care decid, in limita a maxim 3 prezentari/ curs, repartizarea prezentarilor.

PRECIZARE: Conform Hotararii Consiliului de mediere, FDC emite un Certificat de participare si transmite la Consiliul de mediere lista de participanti la cursul de formare, in vederea inscrierii punctelor profesionale in dosarul profesional ca mediator (pentru mediatorii deja autorizati).

Cine sunt formatorii in acest Program?

Anca-Elisabeta Ciuca si Silviu Erusencu, sustin si coordoneaza acest program in calitate de formatori principali acreditati de Consiliul de mediere, cu o pregatire in domeniu de peste 500 de ore fiecare si o experienta ca mediatori care include cazuri in domenii precum familie, comercial, relatii de munca, relatii de vecinatate, penal, malpraxis, relatia cu autoritati publice si relatii interetnice.

Rolul formatorilor in acest Program de formare continua este:

- sa faciliteze discutiile intre participanti;
- sa ofere o perspectiva teoretica asupra fiecarui caz prezentat;
- sa sustina o prezentare teoretica, sustinuta de o exemplificare practica, pe tema anuntata a cursului.

Cand au loc cursurile din cadrul Programului?

Modulul 1:
4 Februarie, 2015 – Reguli de lucru in mediere
19 Februarie 2015 – Convenirea medierii (1)
10 Martie, 2015 – Convenirea medierii (2)
25 Martie 2015 – Pregatirea sedintelor de mediere
22 Aprilie, 2015 – Pregatirea partilor pentru mediere

Modulul 2:
– Prezentarea procesului de mediere
 – Ascultarea activa in mediere
 – Stimularea dialogului intre parti
 – Reformularea si rezumarea in mediere
 – Construirea increderii
 – Depasirea emotiilor
 – Gestionarea tensiunilor

Unde se vor desfasura cursurile din cadrul Programului?

Cursurile se vor desfasura in intervalul orar - , Bucuresti.

NOTA: Cursurile se pot organiza si in alte localitati, la solicitarea unui numar de minim 15 persoane care doresc sa participe, iar datele si orele de desfasurare vor fi convenite de comun acord!

Informatii suplimentare puteti obtine la adresa contact@fdc.org.ro sau la telefon 0736.399.578.

 

Medierea in penal – program de pregatire continua a mediatorilor pentru a prelua cazuri din domeniul penal

Programul de pregatire “Medierea in penal” contine trei module de cursuri de formare continua a mediatorilor si este autorizat de Consiliul de mediere, prin Hotararea nr.5316/ 26.10.2013. Modulele de curs sunt organizate astfel:

Modulul 1 – Medierea in penal – aspecte teoretice si practice
- Durata: 12 ore (acreditat cu 12 puncte profesionale)

Modulul 2 – Medierea si riscurile ei in cauzele penale
- Durata: 16 ore (acreditat cu 16 puncte profesionale)

Modulul 3 – Strategii de mediere in cauzele penale
- Durata: 12 ore (acreditat cu 12 puncte profesionale). 

Cursurile se adreseaza mediatorilor care doresc să işi dezvolte competenţa de a prelua cazuri in domeniul penal, in concordonata cu prevederile Noului Cod Penal si ale Noului Cod de Procedura Penală

Cele trei module ale programului de pregatire “Medierea in penal” pot fi parcurse in totalitate sau separat, la alegere, sunt programate sa se desfasoare fiecare de mai multe ori pe parcursul unui an, astfel incat sa asigure timp participantilor sa puna in aplicare notiunile teoretice invatate si abilitatile practice dezvoltate.
 
!!! Formatorii asigura consultanta absolventilor pentru punerea in aplicare a notiunilor invatate si a abilitatilor dezvoltate in timpul cursurilor. 

Urmatorul program de pregatire "Medierea in penal" se va desfasura dupa urmatorul program:

- Cursuri Bucuresti:

Modul I: -
Modul II: -
Modul III: -

Locatie:  Bucuresti (intre orele -)

ATENTIE! Cursurile pot fi organizate si in Constanta, Drobeta Turnu - Severin, Brasov, Iasi, Ploiesti si Sibiu, la cererea unui grup de minim 15 mediatori sau a unei asociatii profesionale.

Cursul este pregătit de: 

Silviu Eruşencu, formator - mediator, formator principal acreditat de Consiliul de mediere, cu o experienţă de peste 15 ani ca ofiţer de poliţie şi peste 10 ani ca formator în domeniu, şi 

Gabriel Olteanu, expert în domeniul penal - mediator, doctor în ştiinţe juridice, cadru didactic universitar cu peste 20 de ani de experienţă în Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”

Cursurile includ 80% din timp studii de caz si jocuri de rol, iar partea teoretica este sustinuta de cate un suport de curs pentru fiecare modul (aprox. 80 – 100 pagini, fiecare). 
 
Taxa de participare este de 450 Ron pentru fiecare modul de curs.

Pentru membrii Asociatiei Profesionale "Colegiul mediatorilor" si absolventii cursurilor de formare initiala sau continua sustinute anterior de FDC acordam un discount de 50 RON pentru plata fiecarui modul de curs, respectiv platiti doar 400 RON/ modul de curs.

• Plata cursului se va face în conturile:
- RO12 BTRL 0440 1205 D490 57XX deschis la Banca Transilvania – Sucursala Bucur Obor

Pentru inscriere si informatii suplimentare, va stam la dispozitie.
Ne puteti contacta prin e-mail la: contact@fdc.org.ro; 
                                     sau telefonic la: 0736.399.578.


„Abordare psihologică a procesului de mediere” – curs de pregatire continua a mediatorilor


Fundatia pentru Schimbari Democratice a desfasurat în luna aprilie primul curs “Abordarea psihologică a procesului de mediere”, creditat de Consiliul de mediere cu 40 de puncte profesionale.

Cursul a oferit celor 12 mediatori care l-au urmat o perspectiva noua asupra modului in care pot aborda eficient medierea, folosind principii psihologice fundamentale.

Cursul a oferit participantilor informaţii despre instrumente de abordare psihologică a situatiilor întalnite în mediere, instrumente psihoterapeutice care ajuta mediatorul să inteleaga modul in care partile functioneaza ca oameni, comportamentul si strategiile lor în conflict, tehnici de intelegere si de lucru cu emotiile partilor, modalitati de impulsionare a partilor pentru a iesi dintr-o pozitie rigida si a adopta o pozitie flexibilă fata de solutionarea conflictului in cauza, precum si tehnici prin care mediatorul isi poate controla propriile emotii pentru a conduce procesul de mediere cu incredere în sine.

Concluzia mediatorilor care au urmat acest curs? Mediatorul, avand cunostinte de psihologie, abordeaza medierea cu o incredere mai mare in sine si cu sanse de succes considerabil crescute.

Din aprecierile participantilor la curs:
Adina Raluca Vargalui: “Plec de la acest curs altfel decat am venit. Ma inteleg mai bine pe mine şi ii voi intelege mai bine si pe ceilalti. Ma va ajuta in viata profesionala tot ceea ce am invatat la acest curs.”
Dan Joldes: “Recomand mediatorilor acest curs pentru ca notiunile de psihologie sunt foarte necesare in interactiunea cu oamenii; in plus, noi, ca oameni, trebuie sa ne cunoastem limitele, punctele tari si directiile de imbunatatire”.
Simona Hultoana: “Ma bucur ca am ales acest curs. Din perspectiva mea este absolut necesar ca, alaturi de structura medierii, cunostinte despre negociere si un bagaj minim de cunostinte juridice, sa stapanim, sau măcar sa ne straduim sa cunoastem tainele naturii umane care e atat de complexa. Consider ca in orice domeniu al vietii este important sa cunosti elemente ale psihologiei umane. Cu atat mai mult in mediere unde lucram cu parti aflate in conflict, parti care, uneori, pot fi frustrate, furioase, vulnerabile.”
Septimiu Stoica: “Recomand calduros acest curs pentru ca aduce informatie foarte utila si reprezinta si o privire intelectuala in sine. El deschide o poarta interioara catre acel «intelege-te pe tine insuti». Cursul acopera un gol de cunostinte pentru aceia care nu au o pregatire universitara in domeniu. Formatorul a adus un bogat continut de informatii si a vădit o excelenta experienta de comunicare.”
Iulian Spataru: “Cursul ii poate ajuta pe mediatorii care doresc sa-si eficientizeze activitatea printr-o abordare a medierii din punct de vedere psihologic.”
Oana Badila: “Toate cunostintele dobandite ma vor ajuta in continuare atat in profesia de mediator cat si in viata de zi cu zi. Ceea ce am discutat in timpul cursului reprezinta un fundament important in profesia de mediator”.
Oana Cristina Vochitoiu: “Recomand mediatorilor acest curs. Este foarte folositor iar maniera de predare a formatorului este excelenta. Mi-a depasit asteptarile. Cunostintele dobandite ma vor ajuta nu doar in activitatea de mediator”.

Mai jos se afla toate informatiile despre desfasurarea cursului "Abordarea psihologica a procesului de mediere" si modalitatile de inscriere.

Toate conflictele sunt influenţate de aspecte psihologice şi emoţionale care influnţează atât părţile cât şi mediatorul, devenind bariere la masa medierii.

Mediatorul cu formare psihologică are un avantaj faţă de mediatorul care nu deţine astfel de cunoştinţe.

ORGANIZATORUL CURSULUI

Cursul este organizat de Fundaţia pentru Schimbări Democratice (FDC), care a sponsorizat și realizarea cursului și a materialelor suport de curs, şi este autorizat de Consiliul de Mediere prin Hotărârea nr.5586/23.11.2013, fiind creditat cu 40 de puncte profesionale.

Cursul este susținut de Valentin Pescaru, psiholog-sociolog, psihoterapeut clinician cu experienţă şi trainer al numeroase workshop-uri de specialitate (mai multe informatii pe www.psihologultau.net ) și coordonat de Anca Elisabeta Ciucă, mediator și formator principal acreditat de Consiliul de mediere, cu experiență de peste 16 ani în formarea mediatorilor (mai multe informatii pe www.fdc.org.ro ).

Cursul este alcătuit din 5 module, are o durată de 40 de ore şi se desfăşoară timp de 8 zile  câte 1 sau 2 zile/ săptămână (martea  şi alternativ sâmbătă).

Perioada:  -

Interval orar: -

Locatia: Bucuresti.

Inscrierea se face pe baza de formular de inscriere care se transmite la adresa de e-mail contact@fdc.org.ro. 
Pentru a intra in posesia formularului de inscriere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa de mai sus sau telefonic la: 0736.399.578.

Pretul total al cursului este de 1100 lei.Membrii Asociatiei Profesionale "Colegiul Mediatorilor" si cei care au finalizat un curs de formare initiala sau continua in cadrul FDC, beneficiaza de o reducere de 100 lei din totalul cursului, astfel vor plati doar 1000 lei. 

Suma se poate plati integral sau in transe, in urma emiterii unei facturi proforma ce o veti primi pe e-mail dupa trimiterea formularului de inscriere completat. Inscrierea se considera finalizata dupa achitarea unui avans de 250 lei.

CE OFERA CURSUL
- Cunoştinţele necesare mediatorului pentru a relaţiona cu părţile, a câştiga încrederea acestora şi a stabili o relaţie de empatie, elemente decisive pentru înţelegerea profundă a conflictului şi pentru conducerea părţilor către soluţionarea disputei.
- Instrumente psihoterapeutice care ajută mediatorul să înţeleagă modul în care părţile funcţionează ca oameni, comportamentul şi strategiile lor în conflict, şi să impulsioneze părţile să iasă dintr-o poziţie rigidă, permițându-le astfel încheierea unui acord.
- Deprinderi şi tehnici de a recunoaşte şi de a lucra cu emoţiile părţilor, exprimate prin limbaj verbal şi nonverbal, de a încuraja părţile să-şi exprime liber problemele şi grijile, să-şi dezvăluie motivaţiile reale în conflict, să-şi schimbe perspectiva, să-şi reconsidere aşteptările şi atitudinea faţă de dispută, pregătindu-le pentru acceptarea soluţiilor.
- Tehnici prin care mediatorul îşi poate controla emoţiile proprii, îşi consolidează încrederea în sine, îndepărtează tentaţia de a fi critic şi de a face presupuneri şi se menţine în afara conflictului, pentru a avea o imagine completă şi o perspectivă largă asupra disputei şi a procesului medierii.

CUI SE ADRESEAZĂ
Beneficiarilor formării iniţiale în mediere, practicienilor cu experienţă redusă în materie, precum şi mediatorilor experimentaţi care simt nevoia de completare a cunoştinţelor de specialitate cu unele din domeniul psihologiei.

DUPĂ PARCURGEREA CURSULUI
Mediatorul dobândeşte instrumente esenţiale în lucrul cu conflictul: abilitatea de a cunoaşte aspectele psihologice şi de a folosi informaţiile obţinute, utilizând principii psihologice fundamentale.

Mediatorul învaţă să-şi înteleagă şi să-şi controleze propriile emoţii şi motivaţii în abordarea medierii şi să conducă procesul într-o stare confortabilă, relaxată şi optimistă.
 



Vă rugăm completaţi
Fişa de înscriere
pentru a afla mai multe despre
programele noastre de formare.
Formare +

Proiecte

Proiectele derulate de FDC au fost orientate către identificarea posibilităţilor de aplicare a medierii în contextul românesc, dar şi cel regional, precum şi în domeniul protecţiei mediului.
mai mult +

Mediatori

Echipa noastră de mediatori are 11 ani de experienţă în aplicarea mijloacelor alternative de rezolvare a disputelor, inclusiv a medierii, atât în disputele de grup, cât şi în cele interpersonale. Parteneriatul dintre FDC şi Inspectoratul General al Poliţiei Române a oferit echipei FDC accesul la o cazuistică bogată şi diversă.
mai mult +