Istoric
Fundatia pentru Schimbari Democratice (FDC) este o organizatie neguvernamentala româneasca, non-profit, inregistrata ca persoana juridica in 1996.Bazele Fundatiei pentru Schimbari Democratice au fost puse in 1995 de un grup de persoane preocupate de dezvoltarea statului de drept, a democratiei si a drepturilor omului in România, in urma unei serii de seminarii (1992-1995) pe tema relatiilor interetnice dintre români si maghiari. Acest proiect a fost realizat de catre KSZE Consult, un ONG din Germania in cooperare cu Berghof Centre for Constructive Conflict Management - Berlin.
De la infiintare, FDC, a dus o politica sustinuta de promovare a medierii si de construirea unui sistem care sa permita aplicarea acesteia, alaturi de celelalte tehnici de rezolvare alternativa a conflictelor, in specificitatea si complexitatea societatii romanesti.
Experienta dobandita prin derularea proiectelor in parteneriat cu Politia Romana, ca institutie interesata si direct implicata in interventia in conflicte, Ministerul Justitiei, organizatiii ale rromilor, administratia locala, la nivel national, dar si cu organizatii neguvernamentale si reprezentanti ai institutiilor din tari din sud estul europei, a consolidat autoritatea FDC in domeniu.
Obiective
Obiective generale ale Fundatiei pentru Schimbari Democratice sunt:- Sa promoveze noi metode de rezolvare a conflictelor ce se manifesta in societatea ramaneasca, prin folosirea tehnicilor alternative de rezolvarea disputelor (facilitare, mediere, conciliere), de catre o a treia parte neutra si impartiala si in urma careia se obtine o solutie de tip „castig-castig”;
- Sa contribuie la imbunatatirea comunicarii intre reprezentantii guvernamentali si ai societatii civile, pentru ca impreuna sa putem identifica si rezolva probleme legate de dezvoltarea economica si sociala;
- Sa promoveze cooperarea cu ONGurile interne si internationale specializate in rezolvarea conflictelor, transformarea conflictelor si managementul conflictelor.
Obiectivele specifice pentru perioada 2009-2010 sunt:
- Promovarea Medierii ca tehnica alternativa de rezolvare a disputelor;
- Influentarea Politicilor Publice Locale pentru Prevenirea si Rezolvarea Conflictelor;
- Cresterea numarului mediatorilor si implicit a contributiei acestora la rezolvarea conflictelor, indiferent de domeniul in care acestea se manifesta.
Structura organizaţională
Consiliul de Conducere
Consiliul de Conducere este alcatuit din 3-5 membri, numiti de catre Adunarea Generala, dintre care un Presedinte ales si un Vice-presedinte care vor reprezenta Fundatia in aceste functii.
Cenzorul
Cenzorul este o persoana specializata care realizeaza un raport anual asupra activitatii financiare a FDC-ului desfasurata in conformitate cu strategia dezvoltata de catre Consiliul de Conducere si aprobata de catre Adunarea Generala.
Structura Executivă
Structura Executiva, coordonata de Presedinte, care are si rolul de Director Executiv, contine urmatoarele departamente:
a. Departamentul Financiar-Administrativ, condus de catre Directorul Economic, care coordoneaza activitatea Contabilului, Consilierului pe probleme de legislatia muncii, Consilierului pe probleme legale si a specialistilor in software
b. Departamentul de Relatii Publice condus de catre Directorul de Relatii Publice care coordoneaza activitatea Asistentului de Relatii Publice-Strângere de fonduri, Asistentului de Relatii Publice-editare & publicare, specialistii Internet si Baza de Date.
c. Coordonatorii de Program coordoneaza activitatea in cadrul programelor si lucreaza indeaproape cu unul din asistentii de proiect. Programele FDC-ului la momentul acesta sunt:
i. Prevenirea si Rezolvarea Conflictelor Etnice (etnici Roma ca grup tinta si ca principali beneficiari)
ii. Programul de Atestare in Mediere (include de asemenea activitatile de promovare)
iii. Networking and Cooperation in South-eastern Europe (activitati legate de SEE NGOs Network)
d. Unitatea Stiintifica, coordonata direct de catre Presedinte, contine activitatile trainerilor, cercetatorilor si ale bibliotecarului.