« Înapoi la lista proiectelor

Metode Alternative pentru Rezolvarea Disputelor în Mediul Juridic. SESIUNI DE FORMARE PENTRU AVOCAŢI ŞI JUDECĂTORI

Durată


01.07.1997-31.12.1998


Scop


Proiectul şi-a propus să promoveze în rândul avocaţilor, judecătorilor şi cercetătorilor din mediul juridic conceptul de rezolvare a conflictelor prin asistenţa oferită de o a treia parte neutră şi imparţială. Conceptul de mediere este vazut complementar sistemul juridic românesc şi nu ca intervenind în procedurile juridice standard.


Activităţi


   • Prin intermediul unor grupuri de lucru, FDC a realizat un studiu de caz referitor la existenţa unor proceduri “alternative” în sistemul juridic românesc (definitivat în iulie 1998)
   • În parteneriat cu Canadian International Institute for Applied Negotiation (CIIAN), FDC a organizat în noiembrie 1998 un seminar pentru a prezenta conceptul de mediere şi cum este acesta folosit în sistemul juridic de pe continentul nord-american.


Rezultate


   • S-a identificat o metodă procedurală de sprijinire a ideii de a folosi medierea în sistemul juridic românesc;
   • Avocaţi, judecători şi cercetători în ştiinţele juridice din toată ţara au participat la un seminar prin care s-a urmărit familiarizarea lor cu conceptele alternative de rezolvare a disputelor şi cu procesul de mediere (prezentare susţinută de experţii FDC şi CIIAN)
   • S-a obţinut sprijin din partea diverselor categorii de practicanţi din domeniul juridic pentru utilizarea medierii în sistemul juridic românesc şi pentru implementarea unor programe de formare pe domeniul medierii

Continuarea Proiectului


   • S-au organizat 4 sesiuni de formare pentru a prezenta conceptul de mediere şi felul în care acesta ar putea fi folosit în judecătoriile din România, la care au participat avocaţi şi judecători. Sesiunile au fost organizate în perioada Septembrie-Noiembrie 1999, ca urmare a invitaţiei Ministerului de Justiţie, Judecătoriei Sectorului 3 - Bucureşti şi American Bar Association-CEELI în România.


Finanţatori

Open Society Foundation-Bucharest
Realizăm şi derulăm
cursuri de formare
care răspund cerinţelor
specifice ale beneficiarului.
mai mult +

Proiecte

Proiectele derulate de FDC au fost orientate către identificarea posibilităţilor de aplicare a medierii în contextul românesc, dar şi cel regional, precum şi în domeniul protecţiei mediului.
mai mult +

Mediatori

Echipa noastră de mediatori are 11 ani de experienţă în aplicarea mijloacelor alternative de rezolvare a disputelor, inclusiv a medierii, atât în disputele de grup, cât şi în cele interpersonale. Parteneriatul dintre FDC şi Inspectoratul General al Poliţiei Române a oferit echipei FDC accesul la o cazuistică bogată şi diversă.
mai mult +